Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szirti sas

                                A szirti sas

Tudnivalók

A szirti sas az európai hegységek nyílt,sziklás területein honos.Dél-Amerika és az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen találkozhatunk vele.Zömök passzív testfelépítésű madár.Feltűnően hosszú és széles szárnyaival-légáramlatokat ügyesen kihasználva-elegánsan vitorlázik a levegőben.A tojó nagyobb a hímnél,szárnytávolsága 250 centiméter,míg a hímé csak 200.

6566859_lg.jpg

Vadászat

Egy rövid,felderítő repülés után a szirti sas,miután észrevette zsákmányát,villámgyorsan ereszkedik alá,és hangtalnul ráveti magát áldozatára.Erős karmaival rendkívül nagy erőt képes kifejteni,ha áldozata kisebb vagy közepes méretű,egyetlen jól irányzott csapással átszúrja és megöli.Nagy,nehéz zsákmány elejtéséhez a sas hagyja,hogy áldozata akár több száz méteren keresztül vonszolja,miközben mélyen az állat testébe vájt karmokkal kapaszkodik mindaddig,míg a préda elvérzik és elpusztul.

r-e9tijuvrepk-e9p1.jpg

 

Hol él?

A szirti sas egész életét párja mellett éli le a territóriumában,amelynek a nagysága a rendelkezésre álló zsákmány mennyiségének függvényében változik.Megközelíthetetlen sziklaperemeken faágakból rakott fészkét levelekkel és fűcsomókkal béleli.

 

Utódok

A tojó márciusban két tojást rak,amelyekből hat hét elteltével bújnak elő a fiókák.A kicsik nevelésében mindkét szülő részt vesz,életük első heteiben türelmesen etetik fiókáikat.A fiókák azonban nem mindig érik meg a felnőttkort,a kevés táplálék miatt az esetek 80%-ában a gyengébbik sasfióka elpusztul.

steinadler_baby_vierzehn_tage_alt_12052007_01.jpg